Skip to main content

Ensimmäinen kerta kuntosalilla? Ei hätää, me olemme apunasi!

Miten valmistaudun?

Kuntokeskukseen saapuminen ei vaadi erityistä valmistautumista. Ruokailu olisi hyvä tehdä viimeistään 2 h ennen kuntosalille saapumista. Jotta liikunta sujuisi mahdollisimman hyvin, olisi hyvä nauttia joku energiaa sisältävä pieni purtava 15 minuuttia ennen liikuntasuoritusta. Tähän sopii esim. banaani. Jos tavoitteena on painon pudottaminen, kannattaa liiallisen energian nauttimista välttää.

Mitä mukaan?

Kuntokeskukseen olisi hyvä ottaa mukaan liikuntaan soveltuva rento asu esim. verryttelyasu, collegeasu tai shortsit ja T-paita. Lisäksi olisi hyvä olla sisäjalkineet, joissa vaaleat pohjat sekä pieni pyyhe, hikipyyhe.

Nestetasapainon säilyttämiseksi liikunnan aikana olisi hyvä juoda. Vesi on erittäin hyvä juoma. Jos ruokailu on jäänyt huonoksi tai edellisestä ruokailukerrasta on jo pitkä aika, voit juoda myös urheilujuomaa.

Mitä kannattaa huomioida kuntosalilla?

Jos et ole ennen käynyt kuntosalilla tai olet käyttänyt erilaisia välineitä, suosittelemme yksilöllisen ohjausajan varaamista Personal Tarinerille. Ohjausajan voit varata keskuksen vastaanotosta. Personal Trainer opastaa sinut käyttämään laitteita. Opastuksen jälkeen voit käydä treenaamassa silloin kuin sinulle parhaiten sopii.

Kuntosalilla voit harjoitella vapaasti omaan tahtiisi, omilla painoillasi ohjelmasi mukaisesti. Harjoittelun jälkeen on kohteliasta ottaa tangoista painot pois ja asettaa ne niille varattuihin telineisiin. Hikipyyhe on hyvä laittaa laitteen istuimelle / selkänojalle aina harjoitellessasi.

Usein harjoittelu sisältää useamman sarjan samassa laitteessa. On hyvä jaloitella sarjojen välillä ja samalla antaa toisille asiakkaille mahdollisuus käyttää laitetta.

Mitä teen harjoittelun jälkeen?

Harjoittelun jälkeen on hyvä nauttia ravintoa, joka täyttää ehtyneet varastot ja näin nopeasti palauttaa sinun vireystilasi. Venyttely olisi hyvä suorittaa harjoituksen jälkeen kuntokeskuksessa tai vaikka myöhemmin kotona.

Huom! Uuden liikunnan aloittaminen aiheuttaa AINA lihaskipua. Se ei ole millään tavalla vaarallista vaan ainoastaan viesti lihakselta, että nyt on tehty jotain mihin se ei ole tottunut. Ja sehän on tarkoituskin! Antamalla lihakselle / elimistölle uusia ärsykkeitä se kehittyy toivomaamme suuntaan.

Ensimmäisten kertojen jälkeinen lihaskipu menee parhaiten pois venyttelemällä ja harjoittelemalla kevyesti. Älä siis jätä harjoitteluasi väliin lihaskivun johdosta vaan suorita se kevyemmin. Lihaskipu ei ole jatkuva ilmiö vaan korostuu nimenomaan harjoittelun alussa.

Mitä jos en osaa?

Jos koet epävarmuutta voit aina kysyä neuvoa Personal Trainereilta tai vastaanotosta. Me autamme Sinua mielellämme. Olemme täällä vain Sinua varten. Voit aivan hyvin halutessasi kysyä neuvoa myös muilta jäseniltä.

Voit myös jättää Personal Trainerille soittopyynnön.

Kuntosalin termit

Ohjaajat ja ohjelmissa käytetään usein tiettyjä termejä. Tässä yleisimmät:

  • Toisto – Tarkoittaa harjoituksessa tehtävää yhtä toistoa alkupisteestä loppupisteeseen ja takaisin.
  • Sarja – Sarjassa on useita toistoja peräkkäin ilman lepoa välissä esim. 10 toistoa = 1 sarja.
  • Maksimivoima – Suurin voima jonka lihas pystyy tuottamaan.
  • Kestävyys – Aika jonka lihas pystyy ylläpitämään työtä.
  • Aerobinen – Liikunta, jossa tehdään työtä yleensä pitkäkestoisesti (yli 10 min) alhaisella sykkeellä.
  • Lämmittely – Alkuverryttely, jossa sykettä nostetaan niin, että lihakset lämpenevät.