Skip to main content
UncategorizedUutiset

Anna äänesi liikunnalle kampanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNA ÄÄNESI LIIKUNNALLE -KAMPANJA

Tämän kampanjan idea on kertoa Suomen hallitukselle, päättäjille sekä medialle, että liikunta-ala on osa Covid-19-ratkaisua – ei ongelmaa.

Liikuntapaikkojen perusteettoman rajoittamisen ja virheellisen demonisoinnin median toimesta on loputtava pysyvästi! Siksi pyydämme nyt kaikkia Suomen liikunnan ystäviä kantamaan äänensä tämän kampanjan kautta päättäjiemme tietoon!

1. Toivomme, että luet alla olevan kirjoituksen ajatuksella.
2. Toivomme, että jaat tämän artikkelin linkin omassa sosiaalisessa mediassa.
3. Toivomme, että kannustat myös ystäväsi tekemään samoin.
4. Toivomme, että välität viestin eteenpäin, jos sinulla on suhteita poliittisiin henkilöihin.

Tavoitteemme on, että kampanjamme saa mahdollisimman paljon näkyvyyttä, ja siten auttaa liikunta-alaa selviämään rajoitusten ja median aiheuttamista tappioista. Liikunta on avain kansanterveytemme paranemiseen!

Vaikka aluellamme rajoitukset ovat jo päättyneet, niin haluamme olla silti mukana kampanjassa, jotta  tulevaisuudessa emme joudu vastaavanlaisen kurituksen urhriksi

Heti alkuun haluamme avata faktoja:

Kuntosaliketju, johon kuuluu 9 kuntosalia Uudellamaalla ja 3 kuntosalia Kanta-Hämeessä, suoritti tutkimuksen, jossa tarkasteltiin koko pandemia-ajan 1.3.2020 – 28.2.2021 kuntokeskuskäyntejä, altistumisia Covid-19-virukselle, jatkotartuntoja ja niiden prosentuaalista mahdollisuutta nähden tehtyihin vierailuihin keskuksissa, ja tässä ovat luvut:

Ajalla 1.3.2020-28.2.2021 keskuksissamme on ollut yhteensä:
– 556071 tehtyä treeniä
– Mahdollisia altistumisia Covid-19-virukselle 8 kpl
– Tartunnat 0 kpl
Näin ollen mahdollisuus altistua koronavirukselle on ollut vain 0.0015%.

Tämän kuntosaliketjun keskuksista kolme sijaitsee Helsingissä ja Vantaalla, jotka ovat olleet ilmaantumisluvuiltaan suurimpia, ja loput niiden lähikunnissa, joissa myös pandemiatilanne on ollut Suomen mittakaavassa vakavaa. Prosentuaalinen altistuminen on näin pieni!

Tämän tutkimuksen piiriin kuuluu 12 kuntokeskusta: Fit Haaga, Fit Ärrävaara, Fit Malminkartano, Fit Hyrylä, Fit Tervakoski, Fit Oitti, Hyvä Kunto Jokela, Hyvä Kunto Hyvinkää, Fit Park Sveitsi, Hyvä Kunto Parantola sekä Locomotion Riihimäki.

Laajemman tutkimuksen teimme Ole.Fit -saliketjun kuntosalien kanssa. Ole.Fit -ketjuun kuuluu yhteensä 35 kuntokeskusta, joista myös suuri osa on pääkaupunkiseudulla. Ketjuun kuuluu myös keskuksia, jotka ovat ympäri Suomea, joten saimme otannan koko kuntosalialan altistumisista. Luvut ovat seuraavat:
– Kuntokeskuskäyntejä 1428681
– Altistumisia koronavirukselle 18
– Jatkotartunnat 0
Prosentuaalinen altistumismahdollisuus vain 0.0013%.

Tutkimuksia ovat tehneet myös kansainväliset valtavat organisaatiot liikunta-alalla. Näihin tutkimuksiin pääset tutustumaan alla olevan linkin takaa, johon olemme koonneet artikkeleita luotettavista lähteistä. Linkistä pääset myös tutustumaan kuntokeskuksemme turvallisuussuunnitelmaan, jota noudattavat kaikki yllämainitut 12 kuntokeskustamme kirjaimellisesti. Myös hyvin vastaavanlaisia suunnitelmia noudattavat iso osa Suomen kuntokeskuksista.
https://locomotion.fi/2021/01/15/locomotionin-toimintasuunitelma-turvallisen-treeyhteison-vuoksi/

Jos altistumisen mahdollisuudet ovat näin pienet, niin miksi liikunta-alan toimipisteitä demonisoidaan mediassa, ja hallitus rajoittaa niiden toimintaa ensin väkisin pienentämällä kävijämääriä lukuihin, jotka eivät elinkeinonharjoittamisen kannalta ole enää kannattavia, ja sitten sulkemalla?

SKY (Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys) sekä monet muut toimijat ovat saaneet viestiä mm. AVIlta, THL:ltä ja HUS:lta, ettei heillä ole alakohtaista tietoa koronaviruksen leviämisestä, altistumisista tai alan toimenpiteistä taistossa pandemiaa vastaan.

Poikkeuslaki 58g otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa maaliskuun alussa, jolloin AVI linjasi, että kaikki liikuntapaikat, jotka eivät voi rajoittaa toimintaansa siten, että tiloissa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan, määrätään suljettavaksi.

Tämä aiheutti virastojen välisen poliittisen kädenväännön, jonka lopputuloksena 1.4.2021 myös ne liikuntapaikat, joissa nyt sai liikkua vain 10 ihmistä kerrallaan, määrättiin kokonaan suljettavaksi. Ennen sulkupäätöstä oli ilmassa tieto jopa siitä, ettei näissä tiloissa saisi harjoittaa edes fysioterapeutin toimesta kuntouttavaa liikuntaa.

Esim. yllä mainitussa ketjussa tehdään vaikeasti vammautuneiden kuntoutusta, joille liikunta on elinehto. Onneksi sulkupäätöstä lievennettiin, jotta tämä toiminta sai jatkua, sillä yhdenkään yrittäjän ei pitäisi milloinkaan joutua ottamaan omalletunnolleen yllä mainitun kaltaisten esimerkkihenkilöiden asettamista jopa hengenvaaraan valtion poliittisen valtataistelun takia.

Sulkupäätöksen piti olla viimeinen keino, jos MIKÄÄN MUU EI AUTA! Tämän lisäksi sen piti perustua kiistattomiin faktoihin, että suljettavissa tiloissa ilmenee korkeita tartuntalukemia!

Yritykset, yhdistykset ja toimialat ovat pyytäneet nähdäkseen näitä faktoja, jotta voisimme ymmärtää, mihin tämä päätös perustuu. Vastaukset virastoilta ovat olleet:
”Meillä ei ole niitä.”
”Ne ovat salassa pidettävää tietoa.”
”Meillä ei ole lupaa antaa näitä tietoja teille, mikäli ette ole valtuutettu niitä näkeväksi henkilöksi.”

Miksi näin?

Haluan kertoa, että liikunta-ala on tehnyt valtavasti oma-aloitteista ja ennaltaehkäisevää työtä taistossa Covid-19-pandemiaa vastaan. Me teemme töitä kansanterveyden eteen, ja me haluamme, että Suomi selviää pandemiasta mahdollisimman hyvin. Yritykset ovat tehneet toinen toistaan vastuullisempia ja innovatiivisempia toimintasuunnitelmia siitä, miten lähikontakteja ja kohtaamisia voidaan välttää keskuksissa.

Avainsana on kontaktien vähentäminen, hygienia ja turvalälit. Näissä asioissa olemme onnistuneet esimerkillisesti.

Tästä näette esimerkkinä käytettävän kuntokeskuksen toimintasuunnitelman: Linkki Locomotionin selvitykseen

Todettakoon vielä, että liikuntapaikoissa vierailee vastuullisia henkilöitä, jotka osaltaan haluavat kantaa kortensa kekoon. Vielä suurempana vaikuttavana tekijänä on, että edes normaalitilanteessa liikuntaa ei harrasteta, jos kokee olevansa edes vähän kipeä!

Liikuntakeskukset ja toimipisteet ovat yleisestikin hygieniatasoltaan korkeaa luokkaa, ja suurissa tiloissa turvavälien pitäminen toteutuu helpommin kuin esim. kauppakeskuksissa.

Liikunta-ala ymmärtää hyvin, että rajoituksia on tehtävä. Varsinkin me ymmärrämme, että pandemia on saatava nopeasti kuriin. Se, mitä me emme ymmärrä on, miksi alaamme kohdistuu radikaaleja päätöksiä ilman, että faktaperusteet täyttyvät?

Seuraavaksi kysymme, että eivätkö päättäjät, virastot, tai media tiedä, miten liikunta-ala on kehittynyt viimeisen 15 vuoden aikana?

Esim. Kuntokeskuksissa harjoittelevat henkilöt, jotka pääsääntöisesti tulevat sinne ylläpitämään hyvinvointia ja terveyttään! Noin 90% asiakkaista ovat henkilöitä, joiden tavoite on ylläpitää terveyttään, ja vain 10% tavoittelee urheilusuorituksen tavoitteellista parantamista.

Alamme pääpaino on siis kansanterveyden kasvattamisessa eikä urheilusuorituksen parantamisessa.

Kun puhutaan yleisterveydestä, vastustuskyvystä sekä muista liikunnan terveysvaikutteista, ei tarvitse olla ammattilainen tietääkseen seuraavat asiat:
-Liikunta parantaa vastustuskykyä, ja näin ollen liikunta on myös keino välttää sairastumista koronavirukselle
-Liikunta ennaltaehkäisee 2. luokan diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia nostaen kansanterveyden tasoa
-Liikunta ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia, ja taas kansanterveys paranee!

Liikunta vaikuttaa suoraan aivojen serotoniinitasoihin, jotka osaltaan ylläpitävät hyvää mielenterveyttä, ja näin ollen liikunta ennaltaehkäisee lukuisia lukuisia ongelmia, jotka käyvät yhteiskunnallemme kalliiksi!

Eivätkö päättäjämme tiedä alamme päätoivetta?
Onko ajatus vielä siitä, että liikuntapaikat ovat vain urheilijoille?

Jos näin on, niin tämä harhaluulo pitää heti korjata!

– Me teemme töitä kansanterveyden eteen.
– Me edesautamme yhteiskuntaa voimaan paremmin.
– Meidän ansiostamme valtio säästää miljoonia hoitokuluissa.

Meissä on voima, joka on osa Covid-19-ongelman ratkaisua!

Pyydämme päättäjiä, virastoja ja mediaa näkemään ja kuulemaan kantamme. Siksi järjestimme kampanjan, jonka tarkoitus on tehdä hyvää.

Kirjoituksen toteuttanut
Janne Virtanen

Toimitusjohtaja:
Ole.Fit Haaga, Ärrävaara, Malminkartano, Hyrylä, Tervakoski, Oitti
Toimitusjohtaja:
Locomotion Riihimäki
Toiminnanjohtaja:
Hyvä Kunto Kuntokeskukset

Loppuun vielä toivon ja pyydän, että kaikki, jotka kirjoitukseni ovat lukeneet, tekisivät kannanoton rajoituksien purkamiseksi tästä:
https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/595/

Linkkejä lähteisiin, joista löydät lisää faktaa liikunta-alan lukemista:

https://www.prnewswire.com/news-releases/national-study-confirms-its-safe-to-work-out-at-the-gym-current-data-shows-no-evidence-of-covid-19-spread-in-gyms-301122664.html?tc=eml_cleartime

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/art-2000007483943.html

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006697886.html

https://www.kaleva.fi/ei-ole-syyta-leimata-kuntokeskuksia-kansainvaliset/3150272

https://www.europeactive.eu/news/safeactive-study-%E2%80%93-preliminary-results-showing-extremely-low-levels-covid-19-risk-fitness-clubs

https://www.healthclubmanagement.co.uk/health-club-management-news/COVID-19-gyms-fitness-ukactive-/346146

https://www.healthclubmanagement.co.uk/health-club-management-news/Track-and-trace-NHS-gyms-COVID-19/346669

Lähde: Public Health England

Kuntosalit ovat UK:n hallituksen tilastojen mukaan aivan listan alaosassa niiden paikkojen osalta, joissa ihmiset ovat vierailleet ennen positiivista COVID-19-testiä. UK:n hallituksen Track and Trace -sovelluksen käyttäjien datatietojen tutkimus on osoittanut, että kuntosalit ovat Sky Newsin raportin mukaan yksi vähiten mukana olevista paikoista, joissa virusta on tavattu. Lista näyttää kohteet, joissa virusdiagnoosin saaneet ovat asioineet, mutta PHE sanoo, että se ei todista, missä he saivat Covid-19:n.

Supermarketit – 18.3%

Toisen asteen koulut – 12.7%, Ensimmäisen asteen koulut- 10.1%

Sairaalat – 3.6%, Kotihoito – 2.8%

Sairaalat – 3.6%

Koti (< 5hlö) – 1.2%

Kuntosalit – 1.1%

Ravintolat ja kahvilat – 1.0%

Kuntosalit ovat lähellä listan alaosaa 1.1 prosentissa – tulos on sama kuin leikkauksissa.